Interconectarea Europei

User Rating:  / 0
PoorBest 

12341557 1118353688183929 6279841606262085754 n

Poziția strategică a României, precum și faptul că este una din puținele membre UE care deține o rezervă semnificativă de gaze naturale, sunt două considerente de bază în susținerea argumentului conform căruia țara noastră trebuie să devină un participant activ la implementarea proiectelor prevăzute în cadrul celui de-al treilea Pachet Energetic lansat și coordonat de Uniunea Europeană.

Este cea mai importantă concluzie a dezbaterii pe care am organizat-o în această săptămână la Parlamentul European, cu sprijinul și participarea unor importanți reprezentanți ai acestui sector din Bruxelles. "Interconectarea Europei", numele sub care s-a desfășurat acest eveniment, este un concept care presupune încurajarea statelor membre de a colabora, de a crea infrastructură accesibilă pentru aprovizionarea cu gaze naturale și electricitate, printr-o abordare de tip regional.

Consider că am reușit, prin organizarea acestui eveniment, să atrag atenția asupra faptului că Uniunea Europeană poate conta pe țara noastră în această nouă abordare, că România, datorită securității energetice pe care o poate asigura în regiune, merită să fie inclusă în proiectele europene de investiții privind dezvoltarea infrastructurii de gaze. Nu în ultimul rând, resursele României, devenind mai accesibile și mai competitive pe piața energiei, deci exploatate mai inteligent, pot contribui direct la crearea de locuri de muncă bine plătite pentru români și la creșterea economică pe care ne-o dorim cu toții.

Pachetul privind uniunea energetică lansat de Uniunea Europeană își propune să ofere consumatorilor UE o energie sigură, durabilă, competitivă și la prețuri accesibile. Atingerea acestui obiectiv va necesita o transformare fundamentală a sistemului energetic al Europei, în sensul în care statele membre trebuie să conștientizeze faptul că depind unele de altele pentru securitatea aprovizionării cu energie a cetățenilor lor, pe bază de încredere și de solidaritate reală, precum și aceea a unei uniuni energetice care să se exprime într-un singur glas pe plan mondial. Uniunea Europeană își propune, de altfel, crearea unui sistem energetic integrat la nivel continental, în cadrul căruia energia să curgă liber dincolo de frontiere, sistem bazat pe concurență și pe utilizarea optimă a resurselor, susținut de o reglementare eficace a piețelor energiei la nivelul UE, acolo unde este necesar.

Mulțumesc pentru participare și pentru contribuțiile lor extrem de pertinente în cadrul dezbaterii Excelenței Sale, Ambasadoarei Luminița Odobescu (Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE), Ancăi Mihalache (Energy Policy Group), lui John Roberts (Natural Gas Europe) și lui Alexandru Maximescu (OMV Petrom).

Translation