Accesarea fondurilor europene pentru pescuit și piscicultură

User Rating:  / 1
PoorBest 

Oportunitățile de dezvoltare ale industriei de pescuit românești depind în mod direct de felul în care reprezentanții săi vor reuși să acceseze fondurile europene alocate acestui sector, României revenindu-i suma de 223 de milioane de euro în perioada 2014-2020.

Cunoașterea regulilor, a principiilor politicii de pescuit a Uniunii Europene, buna comunicare între Bruxelles, București și aplicanții din țara noastră sunt condițiile ce trebuie îndeplinite pentru ca acești bani să ajungă în economia românească. Este motivul principal pentru care i-am invitat astăzi, la sediul Senatului României, pe cei interesați de accesare și pe cei implicați în coordonarea proiectelor europene pe această axă să participe la un schimb de informații și de experiență, în cadrul evenimentului "Accesarea fondurilor europene pentru pescuit și piscicultură. Programul Operațional 2014-2020".

 

Numărul mare de participanți și discuțiile extrem de aplicate în cadrul acestei dezbateri mi-au reconfirmat convingerea că există un interes extrem de mare din partea asociațiilor de profil pentru dezvoltarea sectorului de pescuit și piscicultură. Problemele punctuale pe care aceștia le-au expus, cum ar fi situațiile de blocaje birocratice care descurajează inițiativa privată, au fost aduse la cunoștința reprezentanților guvernamentali prezenți la eveniment și cred că în urma acestor discuții vom putea depăși o parte din neînțelegerile ce duc la slaba accesare a acestor fonduri.

Așa cum am spus și celor prezenți la eveniment, știu că România are un potențial enorm pentru dezvoltarea sectorului de pescuit și piscicultură, dar din păcate acest sector nu este valorificat în mod strategic. Cred că, prin sprijinirea oamenilor curajoși ce țin să demonstreze că avem potențial pe această piață, aducem în fapt un sprijin direct dezvoltării multor zone rurale aflate în lipsă de activități economice și în același timp oferim posibilitatea românilor și celorlalți europeni să cumpere și să consume produse din pește sănătoase, de calitate, provenind din apele țării noastre.

Translation