Pescuitul, reglementat în viitorul Acord internațional privind biodiversitatea marină în zonele din afara jurisdicțiilor naționale

User Rating:  / 0
PoorBest 

Activitățile de pescuit vor face obiectul reglementărilor unei comisii speciale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care își propune să stabilească cadrul unui Acord între statele lumii pentru conservarea biodiversității marine în zonele aflate în afara jurisdicțiilor naționale, după cum se prevede în raportul europarlamentarei Norica Nicolai (ALDE) adoptat în această săptămână cu o largă majoritate de către plenul Parlamentului European, întrunit la Strasbourg.

"Mesajul acestui raport este că noi, parlamentarii europeni, ne exprimăm în mod clar susținerea pentru poziția și obiectivele Comisiei Europene, angajată în numele statelor membre pentru negocierea acestui nou Acord internațional și ne expunem în același timp principalele preocupări pe acest subiect al protejării biodiversității marine, preocupări pe care le considerăm priorități ce vor sta la baza acestor negocieri", a explicat raportoarea Norica Nicolai.

 

Europarlamentara liberală a arătat că un punct important asupra căruia a insistat pe durata coordonării acestui raport a fost includerea activităților de pescuit printre cele reglementate de noul instrument internațional juridic, contrar opoziției unor state membre ale Adunării Generale a ONU:

"În opinia mea, nu este posibil ca pescuitul, activitate aflată în strânsă legătură cu starea biodiversității marine, să fie exclus dintr-un acord care vizează tocmai acest lucru, protejarea și gestionarea biodiversității marine. De asemenea, am punctat faptul că organizațiile regionale pentru gestionarea pescuitului trebuie extinse și, astfel, să capete o importanță sporită în cadrul noului Acord internațional. În ceea ce privește zonele marine protejate, existența acestora nu poate fi garantată dacă nu există o coordonare și o colaborare între toate domeniile de activitate și dacă acestea nu sunt stabilite într-o logică de ansamblu privind protejarea biodiversității marine. În acest sens, este foarte important ca acest nou Acord, să includă o structură instituțională de luare a acestor decizii", a susținut Norica Nicolai, vicepreședintă a Grupului ALDE din Parlamentul European.


Informații suplimentare:

Aproximativ 64% din totalul mărilor și oceanelor lumii se află în afara jurisdicției naționale a statelor, ceea ce înseamnă că protejarea mediului, a biodiversității marine și exploatarea sustenabilă a resurselor pe care aceste ape le oferă se află, în mare măsură, în afara aplicării Convenției ONU privind dreptul mărilor. În data de 6 iulie 2015, Adunarea Generală a ONU a decis deschiderea unor dezbateri și negocieri în cadrul unei comisii preliminare, care își va începe activitatea în 2016 și va avea ca obiectiv pregătirea negocierilor de fond cu privire la dezvoltarea unui instrument internațional legal, subordonat Convenției privind dreptul mării, care să acopere lacunele și să completeze acordurile aflate în vigoare în prezent. În acest sens, în anul 2017 este așteptat un prim raport din partea acestei comisii preliminare.


Textul complet al Raportului referitor la aspecte legate de pescuit în cadrul Acordului internațional privind biodiversitatea marină în zonele din afara jurisdicțiilor naționale - Convenția ONU privind dreptul mării, aici:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A8-2016-0042&language=RO

Translation