Semnarea unui nou acord de parteneriat și cooperare între Uniunea Europeană și Azerbaidjan

User Rating:  / 0
PoorBest 

Cred cu tărie că dialogul constructiv la nivel diplomatic poate construi legături de pe urma cărora noi, cetățenii europeni, putem evolua și prospera. Mă bucur că am reușit, ca rezultat al eforturilor diplomatice pe care le-am depus în ultimele luni, să deblochez semnarea unui nou acord de parteneriat și cooperare între Uniunea Europeană și Azerbaidjan, iar confirmarea a venit ieri, în urma votului dat, cu majoritate largă, de colegii mei din Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European.

Continuarea dialogului între Uniunea Europeană și Republica Azerbaidjan are o importanță deosebită pentru securitatea energetică a Uniunii Europene și poate constitui o oportunitate de dezvoltare pentru România, țară care poate garanta siguranța tranzitului de energie, dar și forță de muncă calificată pentru construirea unor conducte de gaze și supervizarea lor ulterioară. Pe de altă parte, protocolul va permite cetățenilor azeri să participe la programe europene deschise țărilor terțe, în cadrul dezvoltării politicii europene de vecinătate a UE, programe la care iau parte deja țările din Parteneriatul estic precum Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina.

 

În cadrul dialogurilor pe care le-am avut cu oficialii azeri, am adus în discuție și bine-cunoscuta doleanță a reprezentanților europeni cu privire la situația societății civile și a respectării drepturilor omului în Azerbaidjan. Am primit garanții și dovezi clare că acest parteneriat va fi consolidat în timp, în conformitate cu aceste preocupări, care nu îmi doresc să mai fie o sursă de întrerupere a relațiilor noastre de cooperare.

Dosarul UE-Azerbaidjan, asupra căruia discutăm din anul 2013 și care a fost blocat timp îndelungat, dosar pe care l-am preluat de la colega mea finlandeză Anneli Jäätteenmäki în calitate de raportoare principală, va fi supus votului plenului Parlamentului European în sesiunea din luna iulie de la Strasbourg.

Translation