Lucrătorii detașați: reforma care va distruge avantajul competitiv al firmelor Est-Europene

User Rating:  / 0
PoorBest 

Noul format al Directivei privind lucrătorii detașați adoptat în această săptămână de miniștrii muncii din UE, cu opoziția Poloniei, Ungariei, Letoniei și Lituaniei, nu va rezolva nici una dintre problemele celor 2 milioane de persoane (dintre cei peste 500 de milioane de cetățeni UE) care muncesc în regim de detașare, ci din contră, le va bloca accesul pe piața muncii din Europa de Vest și va distruge avantajul competitiv al firmelor est-europene.

Regret faptul că România a votat în favoarea formatului care restrânge la 12 luni perioada de detașare și care impune un nivel de salarizare la nivelul statelor în care se prestează munca, element care anulează chiar esența detașării. Am ”reușit” din nou să facem agenda Franței și Germaniei, care acuză protecționismul național când vine de la Trump dar care, în loc să reducă poverile sociale impuse propriilor cetățeni, poveri care influențează direct afluxul de muncitori detașați din Est, duc campanii de combatere a ”dumpingului social” din Est.

Sunt de acord cu vocile celor care acuză abuzuri ale unor firme în ceea ce privește respectarea drepturilor sociale de către unii dintre angajatori: acestea există și sunt rușinoase, dar nu TOATE firmele le practică! Dacă această legislație este făcută să prevină și combată aceste abuzuri, de ce nu s-a lucrat mai mult pe reglementarea accesului la instituțiile menite să rezolve spețele de legislație a muncii? De ce doar s-a vorbit de o listă neagră a firmelor care nu respectă drepturile sociale și nu s-a lucrat mai mult în sensul întocmirii cât mai rapide a acestei liste, astfel încât să oferim o protecție reală și o informare corectă a celor care se angajează într-o activitate ce presupune plecarea în altă țară. În cadrul negocierilor ce urmează în lunile viitoare, sper că interesele muncitorilor detașați vor fi mai bine susținute de către Parlamentul European, care a și adoptat o poziție mai realistă față de cea propusă și promovată de Franța.

Nu în ultimul rând, aș vrea să spun că nu cred că a fi muncitor detașat este o situație confortabilă pentru nici o persoană care ajunge să presteze această muncă. Dar, din păcate, pentru unii dintre cetățeni, mulți dintre ei români, este singura formă de a pune o pâine pe masă. Muncită. Cu greu. Îmi este tare teamă că noile reguli le vor lua și dreptul la această pâine și atunci va fi prea târziu să ne dăm seama că azi am fi putut face mai mult.

Translation