Cele mai recente evoluții ale Republicii Moldova din perspectiva procesului de integrare europeană: dezbatere

User Rating:  / 0
PoorBest 

32760103 1945169562169000 8246130070637248512 nAm demarat în această săptămână la Bruxelles, în cadrul Grupului de prietenie UE-Republica Moldova din Parlamentul European pe care îl coordonez și în parteneriat cu Delegația română a S&D, o serie de discuții, schimburi de opinii și prezentări asupra celor mai recente evoluții ale Republicii Moldova din perspectiva procesului de integrare europeană.

După cum am spus și în timpul dezbaterii, sprijinul deputaților europeni pentru parcursul european al Republicii Moldova este sincer, dar are și o perspectivă pragmatică: este crucial pentru Europa să consolideze Parteneriatul Estic și este în același timp esențial pentru Republica Moldova să fie un stat puternic și de încredere în cadrul acestei colaborări.


Într-un dialog deschis cu Marian Lupu, copreședinte al Adunării Parlamentare Euronest, cu reprezentanți ai legislativului din Moldova și ai societății civile, au fost trecute în revistă o serie de aspecte de ordin economic și politic. Subiectul dezinformărilor din spațiul media a fost intens dezbătut, arătându-se că o parte din campaniile de dezinformare cu privire la UE au fost combătute de-a lungul anilor, iar încrederea cetățenilor moldoveni în Uniunea Europeană este din nou pe un trend ascendent și datorită sprijinului masiv concret venit dinspre UE.


În ceea ce privește știrile false și felul în care acestea știrbesc încrederea cetățenilor în proiectul european, am subliniat faptul că, înainte de a legifera ceva ce nu poate fi total legiferat, și anume exprimarea în media sau social media, cred că este mai bine pentru societățile noastre să le creăm ”anticorpii” necesari în a distinge între informare și dezinformare, între o știre corectă și o manipulare. Acești "anticorpi" pot fi formați doar oferindu-le tuturor acces la educație, la sursele de informare. Rolul nostru ca oameni politici, într-o societate în care informația este omniprezentă, nu este să ne influențăm cetățenii să gândească într-o direcție pentru că noi considerăm că acea direcție este cea bună, ci avem datoria de a le da libertatea și capacitatea de a face diferența între atracția marilor manipulări și consecințele acestora asupra vieții lor. Iar ceea ce se întâmplă de curând în Republica Moldova, care reîncepe bătălia pentru a deveni parte a UE, după o perioadă de ezitări, poate fi un exemplu bun în acest sens.

Salut pe această cale toate formele de sprijin și încurajările venite dinspre colegii mei deputați și îmi propun să continuăm, spre o corectă informare, aceste discuții extrem de benefice pentru consolidarea relației UE-Republica Moldova. Avem certitudinea că Republica Moldova muncește pentru drumul său european, face progrese, iar rolul nostru principal trebuie să fie acela de a-i încuraja și de a le arăta deschiderea noastră celor care ne sunt aproape, sperând ca într-o zi să devină și ei, la rândul lor, parte a acestui proiect european.

Translation