Ultimul discurs al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

User Rating:  / 0
PoorBest 

Am urmărit cu mare interes în această dimineață ultimul discurs al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre starea Uniunii, susținut în plenul Parlamentului European. Per ansamblu, am avut parte de un discurs emoțional, în care președintele ne-a spus cât de mult iubește Europa și în care a încercat să contureze o viziune cu privire la starea și viitorul ei.
Am remarcat trei aspecte de mare interes:

1. Dorința puternică a președintelui de a consolida o Uniune Europeană economică și monetară, pe care o consider una legitimă și necesară.

2. Reiterarea propunerii de înlocuire în cadrul Consiliului a votului unanim cu votul prin votul cu majoritate calificată în domeniul politicii externe, ceea ce cred că va genera numeroase conflicte și nemulțumiri la nivelul statelor membre.

3. Nevoia unui patriotism european luminat, care să nu fie minimizat de patriotismului național, plecând de la conceptul lui Blaise Pascal al lucrurilor care merg bine împreună. Este un principiu bun, necesar, dar păstrând aceeași linie consider că nici patriotismul european nu trebuie să se opună patriotismului național. Dacă vom reuși să facem cele două concepte să coexiste, cred că avem șansa unei Europe mai puternice; în mod contrar, vom continua să asistăm la mai multe conflicte, la mai mult naționalism și populism.

Translation