Delegaţia liberală română din Parlamentul European, despre învestirea noii Comisii Europene

User Rating:  / 1
PoorBest 

Delegaţia liberală română din Parlamentul European salută învestirea noii Comisii Europene de la care aşteaptă iniţiativă şi reformă în noile perspective oferite de Tratatul de la Lisabona.

Şefa Delegaţiei PNL la Bruxelles, Norica Nicolai, consideră că noua echipă a executivului european este echilibrată, dar are deficienţe când vine vorba de politica externă.

 

"Echipa condusă de Jose Manuel Durao Barroso este relativ echilibrată, însă, deficitară pe politica externă care devine relevantă pentru Uniunea Europeană. Calitatea Înaltului Reprezentant, Catherine Ashton, care este şi vicepreşedinta Comisiei, pe care Parlamentul European a putut să o aprecieze în audierile de până acum, nu constituie o speranţă pentru o politică europeană unitară şi coerentă. Sper ca primele iniţiative ale noii echipe, din punctul de vedere al Grupului liberal, să vizeze economia. Să avem reglementari fluide în materie fiscală, bancară şi de resurse umane, în domeniul ocupării forţei de muncă, mai ales că Europa se confruntă cu o rată în creştere a şomajului."

Norica Nicolai a reafirmat susţinerea pentru comisarul român al agriculturii, Dacian Cioloş, despre care crede însă că va avea o misiune dificilă.

"Sper ca Dacian Cioloş să răspundă provocărilor. Va avea, însă, dificultăţi, în opinia mea, pentru că regândirea conceptului strategic de politică economică îl va pune şi pe el, dar va pune şi România, în situaţii dificile, date fiind interesele, nu întotdeauna convergente, ale Statelor Membre. Grupul liberal din PE îl va susţine pe domnul Cioloş şi această Comisie şi va încerca sa aibă o atitudine  activă, cu siguranţă, însă, însoţită de critici, atunci când politicile nu vor fi relevante."

Vicepreşedinta Liberalilor Europeni, Adina Vălean, a atras atenţia, într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, că misiunea noii Comisii Europene este să se asigure că preocupările cetăţenilor din Statele Membre sunt pe agenda europeană. Adina Vălean a insistat că, în actualul context de răscruce, cu un tratat european nou, în condiţiile unei crize economice care, încă, îşi face simţite efectele, noul executiv european are două alternative: fie urmează calea birocraţiei, cu noi poveri legislative, fie calea reformei sub umbrela Tratatului de la Lisabona.

                       

"Îmi este teamă de diferenţele tot mai mari între aşteptările cetăţenilor şi "lumea mică" a Bruxelles-ului. Încrederea pe care ne-o acordă cetăţenii Europei dispare încetul cu încetul. În nenumărate ocazii, am văzut mari discrepanţe între politica promovată de administraţia europeană şi preocupările de zi cu zi ale europenilor. Care este scopul unei politici energetice comune, dacă nu le putem oferi cetăţenilor noştri energie ieftină şi regenerabilă? Care mai este atunci scopul colectării datelor despre infrastructura energetică? Nu cred că le putem impune europenilor soluţii şablon pentru toate circumstanţele. Noua comisie trebuie să ţină cont de diferenţele şi posibilităţile fiecărui stat membru în parte."

Eurodeputata Renate Weber, membră a Comisiei pentru Libertăţi Civile, apreciază că actuala echipă a Comisiei Europene are un comisar puternic capabil să gestioneze politicile privind imigraţia. Renate Weber îşi exprimă speranţa că noul comisar pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, se va implica activ în implementarea politicilor care să oprească încălcările drepturilor omului pe teritoriul Statelor Membre.

"Cred că, în ansamblu, actuala Comisie va avea foarte mult de muncă pentru a dovedi că este un Executiv competent al Uniunii Europene. La audierile avute, foarte puţini au fost cei care au impresionat într-un mod pozitiv prin cunoaşterea domeniului şi prin opiniile personale argumentate foarte bine. Printre aceştia Cecilia Malmstrom care, sunt convinsă, va încerca să reformeze politica de imigraţie, aducând în centrul ei protecţia drepturilor omului. Este vorba nu doar de imigraţia legală, care va fi încurajată inclusiv prin măsuri temporare (şederea legală pe teritoriul UE pentru contracte de muncă temporare) ci şi printr-o politică împărtăşită de toate Statele Membre, care să oprească abuzurile actuale din unele ţări, Italia fiind cel mai bun exemplu."

În privinţa politicii regionale, eurodeputata Ramona Mănescu, coordonatorul liberalilor europeni în comisia de specialitate a Parlamentului European, consideră că noul comisar Johannes Hahn se va implica activ în dezvoltarea proiectelor legate de Dunăre, mai ales că domnul Hahn vine din Austria, o tară străbătută de fluviu.

" Johannes Hahn s-a angajat să sprijine activ şi coerent Strategia Dunării, înţelegând importanta pe care o are din perspectiva dezvoltării acestei zone. Noi românii suntem interesaţi mai ales în lărgirea şenalului navigabil pe porţiunea de la vărsarea fluviului în mare pentru a se putea înlesni transportul pe Dunăre între Constanţa - Rotterdam şi în restul Europei."

Ramona Mănescu i-a mai cerut comisarului Johannes Hahn să ia toate măsurile necesare pentru ca autorităţile locale să facă parte din Strategia Uniunii Europene 2020 prin care să primească mai multă putere în ceea ce priveşte accesarea şi implementarea fondurilor europene.

Într-un alt domeniu important, cel al pieţei interne, europarlamentarul liberal Cristian Buşoi are încredere că titularul postului, francezul Michel Barnier, va reveni în fotoliul de comisar european cu iniţiative care vor viza domenii precum recunoaşterea calificărilor profesionale, comerţul transfrontalier sau combaterea plăţilor întârziate.

"Michel Barnier a dovedit o bună cunoaştere a pieţei interne şi un real ataşament faţă de construcţia europeana. Are, de altfel, experienţa unui mandat de comisar european pentru politică regională în Comisia Prodi, şi ca ministru în diferite guverne ale Franţei. Aştept de la mandatul său o mai bună transpunere a legislaţiei europene în domeniul pieţei interne de către Statele Membre, precum şi încheierea implementării directivei serviciilor şi a directivei recunoaşterii calificărilor profesionale, foarte importantă pentru românii care vor să lucreze în străinătate."

Comisia Barroso a fost învestită în funcţie, în urmă cu câteva minute, de Parlamentul European cu 488 de voturi pentru, 137 împotrivă şi 72 de abţineri.

Translation