Norica Nicolai: "Educaţia este o componentă esenţială pentru eliminarea stereotipurilor în privinţa egalităţii între sexe"

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Eurodeputata liberală, Norica Nicolai, a susţinut, într-un discurs rostit în plenul Parlamentului European, că eliminarea stereotipurilor în privinţa egalităţii între sexe ţine, în mod esenţial, de educaţie şi de componenta culturală a societăţii. Norica Nicolai, membră supleantă a Comisiei pentru Drepturile Femeilor şi Egalitatea de Gen, a afirmat că legislaţia nu este relevantă acolo unde măsurile nu sunt luate încă din copilărie, de la începutul formării individului. Luarea de cuvânt a Noricăi Nicolai a avut loc în cadrul dezbaterii raportului elaborat de eurodeputatul Marc Tarabella (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European) privind egalitatea dintre femeile şi bărbaţii din Uniunea Europeană în anul 2009.

 

 

"Domnule preşedinte, apreciind raportul, vreau să subliniez un singur lucru: nu cred că legislaţia este relevantă, în special pentru că egalitatea între bărbaţi şi femei este o componentă majoră a unui sistem de civilizaţie şi cultură a unui popor. Cred că măsurile pozitive trebuie luate la începutul evoluţiei fiecărui individ şi trebuie să pornească dintr-o formă de educaţie care să înlăture stereotipurile şi care să dea forţa şi vocaţia egalităţii între sexe încă din copilărie. Dacă nu vom gândi aşa şi nu vom realiza o construcţie în acest sens, vom avea în continuare acelaşi tip de discurs de constatare si mai puţin de realizare. Un singur lucru aş mai vrea să subliniez: că într-o civilizaţie a cunoaşterii, într-o nouă formă de economie, inegalităţile se estompează şi cred că sunt paşi semnificativi spre paritate".

Raportul privind egalitatea dintre femeile şi bărbaţii din UE pentru anul 2009 subliniază importanţa consolidării politicilor de egalitate între sexe, într-un context economic în plină schimbare, propunând acţiuni concrete şi politici noi în acest domeniu.

Translation