Norica Nicolai a prezentat concluziile vizitei sale în Turkmenistan

User Rating:  / 0
PoorBest 

Eurodeputata liberală, Norica Nicolai, şi-a prezentat, în plenul Comisiei pentru Afaceri Externe, concluziile vizitei sale oficiale în Turkmenistan, în calitate de raportor al legislativului european pentru dosarul privind relaţiile bilaterale ale Uniunii Europene cu acest stat din Asia Centrală.

Norica Nicolai a subliniat, în prezentarea sa, că realitatea din Turkmenistan este mult diferită de percepţia pe care o are Bruxelles-ul faţă de această ţară. Eurodeputata liberală le-a spus colegilor săi că există semnale clare că autorităţile turkmene fac eforturi pentru a adapta legislaţia la normele internaţionale. Norica Nicolai a vorbit, de asemenea, în detaliu, despre situaţia drepturilor omului în acest stat:

 

"Nicio structură şi nicio organizaţie internaţională nu au raportat, în ultimii doi ani, încălcări grave ale drepturilor omului. Opinia mea este ca aceste încălcări, existând, sunt, în primul rând, ca urmare a unor chestiuni care ţin de slaba calitate a resurselor umane care lucrează în diferite domenii - mă refer la politie şi justiţie, la prezenţa unui fenomen de corupţie în zonă - şi nu sunt încălcări determinate în îngrădirea drepturilor şi libertăţilor individuale, aşa cum s-a întâmplat, din nefericire, in regimul Niyazov, încălcări care au scandalizat, la vremea respectivă, opinia publică şi care nu sunt clarificate, multe dintre ele, nici în ziua de azi."

Eurodeputata liberală le-a mai spus colegilor săi că din discuţiile pe care le-a avut cu înalţi oficiali turkmeni a reieşit foarte clar faptul că autorităţile turkmene sunt conştiente că deschiderea către valorile democratice este extrem de importantă pentru progresul acestei ţări.

Norica Nicolai a conchis că Uniunea Europeană trebuie să mizeze pe dialog continuu în negocierile cu Turkmenistanul: "Turkmenistanul este conştient că singura soluţie viabilă pentru o abordare democratică a acestei ţări este respectarea normelor şi principiilor internaţionale în ceea ce priveşte drepturile omului.

Cheia progresului este dialogul susţinut. Nu suntem interesaţi doar de energie, suntem interesaţi şi de asigurarea unor standarde democratice."

Eurodeputata liberală a vizitat Turkmenistanul, în perioada 7-11 iunie 2010, în calitate de raportor pentru acest dosar. A fost a doua vizită oficială a unui reprezentant al Parlamentului European, după declararea independenţei acestui stat în 1991. Norica Nicolai s-a întâlnit cu membri ai parlamentului turkmen, cu reprezentanţi ai ministerelor energiei, educaţiei, comerţului şi relaţiilor economice internaţionale, justiţiei şi afacerilor externe, dar şi cu şefii misiunilor UE, şeful centrului OSCE şi cu coordonatorul Naţiunilor Unite în această ţară.

Turkmenistanul este a patra ţară din lume ca rezerve estimate de gaz natural. Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi această republică sunt, încă, guvernate de un acord semnat în 1989 cu fosta Uniune Sovietică.

În momentul de faţă, se fac eforturi pentru ratificarea unui acord de parteneriat şi cooperare care se află la baza raportului Noricăi Nicolai şi care prevede stabilirea de relaţii diplomatice formale între cele două părţi, deschizând calea către viitoare relaţii comerciale şi culturale. Raportorul urmează să prezinte documentul de lucru pe 28 septembrie în Comisia pentru Afaceri Externe.

Translation