Norica Nicolai pledează pentru parteneriate strategice cu ţările asiatice cu rezerve importante de gaze naturale

User Rating:  / 0
PoorBest 

Vicepreşedinta Subcomisiei pentru securitate şi Apărare a Parlamentului European, Norica Nicolai, a pledat, astăzi, într-un discurs, pentru intensificarea relaţiilor Uniunii Europene cu ţările asiatice care au rezerve importante de gaze naturale. Norica Nicolai, raportoarea legislativului european pentru Turkmenistan, a atras, însă, atenţia că standardele europene trebuie menţinute şi respectate la toate nivelurile.

 

"În calitatea mea de raportor pentru Turkmenistan consider că această ţară este unul dintre furnizorii vitali pentru Uniunea Europeană, date fiind rezervele pe care le are şi oportunităţile de deschidere faţă de Uniunea Europeană, aşa cum am făcut-o şi faţă de alte ţări asiatice şi mă refer la China. Cred că toate proiectele europene, inclusiv Nabucco, White Stream, depind de relaţia cu această ţară şi, în acest context, consider că este absolut util ca relaţiile cu ţările furnizoare să fie îmbunătăţite păstrând, în acelaşi timp, standardele impuse de Uniunea Europeană. Angajarea acestor ţări într-un parteneriat strategic cu Uniunea Europeană, nu doar din punct de vedere economic ci şi din punct de vedere democratic, este o relaţie care, în politica externă a Uniunii Europene, trebuie să fie privilegiată."

În acelaşi discurs, Norica Nicolai, a menţionat că România şi Bulgaria, ca state tranzitate de reţelele de distribuţie europene, pot juca un rol de stabilitate în relaţiile Uniunii Europene cu ţările furnizoare.

Norica Nicolai lucrează, în acest moment, la documentul de lucru privind viitorul acord de parteneriat şi cooperare dintre Uniunea Europeană şi Turkmenistan, document care urmează să fie prezentat Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European săptămâna viitoare. Eurodeputata liberală a vizitat această ţară, în luna iunie anul curent, a doua vizită oficială a unui reprezentant al Parlamentului European, după declararea independenţei acestui stat în 1991. Turkmenistanul este a patra ţară din lume ca rezerve estimate de gaz natural. Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi această republică sunt, deocamdată, guvernate de un acord semnat în 1989 cu fosta Uniune Sovietică.

Translation